İlçemizde üretilen ve Türkiye´de, tatlılarda kullanılan veya çerez olarak tüketilen cevizin, damar koruyucu, ishal kesici, cilt temizleyici gibi özellikleriyle, fonksiyonel gıda maddelerinin başında geldiği bildirilmiştir.. İlçemizde üretilen ve Türkiye´de, tatlılarda kullanılan veya çerez olarak tüketilen cevizin, damar koruyucu, ishal kesici, cilt temizleyici gibi özellikleriyle, fonksiyonel gıda maddelerinin başında geldiği bildirilmiştiri. CEVİZİN insan sağlığı üzerindeki etkilerine ilişkin çalışmalar yürüten uzmanlar fonksiyonel gıdaların, temel besin gereksinimini karşılamanın yanı sıra vücutta özel fizyolojik etki sağlayan, hastalıklardan korunma ve tedavide etkinlik gösteren gıdalar olarak tanımlandıklarını belirtilmiştir.. Cevizin de fonksiyonel gıdaların başında geldiğini ifade eden uzmanlar, etkili bir kalori, protein, lif, vitamin ve mineral kaynağı olduğu bilinen cevizin, yeşil kabuğu ve yapraklarının, yüzyıllar boyunca birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığını vurgulamışlardır.. Uzmanların cevize ilişkin değerlendirmeleri şöyle;"Bilimsel çalışmalar sonucunda cevizin damar koruyucu, ishal kesici, cildi temizleyici, siğil giderici, hipoglisemik, antifungal, antiviral, tümör engelleyici özelliklerinin olduğu belirlenmiştir. Ceviz kanın pıhtılaşmasını önler, kan dolaşımını düzenler, kan pıhtılarını bozar, antialerjik özellik gösterir, karaciğer fonksiyonlarını düzenler, protein sentezini teşvik eder, serum kolesterolünün azalmasını sağlar, bağışıklık fonksiyonları korur ve anormal antikor oluşumunun engeller. Yapılan son epidemiyolojik çalışmalar, sert kabuklu meyvelerin kalp-damar hastalıklarının neden olduğu ölüm oranlarını azalttığını ve bu etkinin, yaş, egzersiz, sigara, alkol, diyetteki yağ oranı, lif, meyve, sebze ve vitamin E ile ilişkili olduğunu göstermektedir."
Yaprakları ve kabuklarıyla hazırlanan ilaçlar kanı temizler, kansızlığı giderir.
İshal ve dizanteriyi keser.
Verem ve şeker hastalığında hem besleyici, hem de tedavi edicidir.
Saç ve elleri boyamakta da kullanılır.
Bitki bilimcilere göre bol miktarda A, B1, B2, C, E ve K vitaminleri ile Chinon Juglon adlı aktif madde içeren cevizin hem içi, hem ağacının kabukları hem de yaprakları pek çok sağlık sorununa iyi geliyor.
.Her sabah kahvaltıda bir miktar ceviz içi yenmesinin zekayı geliştirdiğini belirten uzmanlar, yeşil ceviz meyvelerinin kabukları kaynatılarak içildiğinde erkeklerde cinsel gücü artırdığını belirtti
Nasırlar üzerine konulan ceviz yağı zamanla bunların yok olmasını sağlar.
Taze dalların kabukları ve meyvelerinin kabukları ile karıştırılıp kaynatılarak elde edilen sıvı mideyi kuvvetlendirir.
Ceviz yapraklarından yapılan çay iştah açar, mideyi kuvvetlendirir, boğaz hastalıklarına iyi gelir.
Bir miktar ceviz yaprağı banyo suyuna karıştırılırsa cilt hastalıklarına iyi gelir.
Ceviz yaprakları pişirilerek çıbanların üzerine sarılırsa iyileşmesini sağlar.
Ceviz yağı yüz lekelerinin üzerine sürülüp masaj yapılırsa lekeler yok olur.
Kalp sağlığı açısından büyük önem taşıyan doymamış yağ asitlerini yüksek düzeyde içeren cevizin, kolesterol birikimini ve damar sertliğini önleyici etkisi olduğu bilinir.
.Ceviz yağının yüzde 70′inin doymamış yağ asitlerinden oluşmasının yanı sıra yüksek oranda E vitamini içermesinin bu meyvenin önemini daha da artırdığını kaydeden uzmanlar, ceviz yağının kan faktörlerini olumlu yönde etkilediğini, kolesterol birikimini ve damar sertliğinin önlediğini vurgulanmıştır
.Ceviz tüketiminin hazım bozukluğu ve diş kanamasına önleyici etkide bulunduğu bilinirken; Ceviz ile yapılan; incir ve sedef çiçeği ile karışımının zehirlenmelere, bal ile karışımının ise basura karşı etkili olduğu belirlenmiştir.
Adilcevaz ceviz reçelinin içerdiği doymamış yağ oranı nedeniyle kalp dostu olduğunu düzenli olarak 20 gün kullanıldığında ise kolesterolü düşürdüğü ve cinsel gücü artırdığı Van 100 yıl üniversitesi’nde yapılan incelemeler neticesinde tespit edilmiştir.