Adilcevaz´da yetiştirilen ve ünü dünyaya yayılan Adilcevaz cevizinin hasadı başladı. Adilcevazlılar artık ceviz hasadında teknolojinin son imkanlarını kullanacak.
Bu yıla kadar ceviz hasadını yaralanmalar ve sakatlıklara rağmen sırıklarla yapan çiftçiler, artık teknolojinin nimetlerinden faydalanarak ceviz hasadında makine kullanacaklar. Traktörün römork kısmına bağlanan makine sayesinde cevizleri hasat eden çiftçiler, ceviz ağacının meyve gözlerinin de bundan sonra zarar görmeyeceğini belirttiler.
Adilcevaz´da çiftçilik yapan ceviz bahçesinin sahibi Mehmet Akkoyun, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Tarım Müdürü ile birlikte bugün ceviz hasadına başladıklarını belirterek, "Bu yılki ceviz hasadımızı ilk olarak kullanacağımız ceviz silkme makinemizle yapıyoruz. Daha önce cevizi sırıkla döküyorduk. Bu sene hasadımızı makineyle yapıyoruz. Tabi ki önceden hasadımızı sırıkla yaptığımız için yaralanmalar ve sakatlıklar olabiliyordu. Kullandığımız makine hem cevize zarar vermiyor hem de meyve gözlerini kırmıyor. Ayrıca ben kendim ceviz fidanı üreticisiyim. İl Tarım Müdürlüğümüzce şu anda sertifika sürecindeyiz. İnşallah bu sertifikayı yaparsak kapama bahçeleri kurarak, Adilcevaz´ın boş arazilerini vatandaş devletten aldığı destekle çok güzel ceviz bahçeleri kuracaktır. Tabi bunun kısa sürede ilerlemesi için yetkilerin bu işe el atması gerekiyor. Çünkü Doğu Anadolu Bölgesi´nde bu işlerin yürümesi için bizlere destek gelmesi lazım. Bölgemizde özellikle yağış daha iyi olursa ceviz bahçelerimiz bir orman vadisine döner. Şu anda Yazıdüzü mevkiinde o kadar sulu arazileri var ki hepsi boş durumdadır" diye konuştu.
Adilcevaz cevizinin şu anda Türkiye´de altınla yarıştığını ifade eden Akkoyun, "Adilcevaz cevizinin en büyük özelliği yağı, tadı ve aromasıdır. Özellikle fidan olarak Adilcevaz cevizi Türkiye´nin her tarafına uyum sağlayabilen bir fidandır. En yüksek rakımda meyve verme özelliği olan bir türdür. Adilcevaz cevizinin fidanı dikildiği zaman herhangi bir döllenme sorunu olmuyor. Adilcevaz cevizinin en büyük özelliklerinden biri ise tat oranı ile yağıdır. Bizim cevizimizin bir kilosu 3 kilo ekmek, 15 kilo patates, 17 kilo portakal, 9,5 kilo süt ve 4 kilo bifteğe eşittir. Tabi bu özellikleri saymakla bitmez" şeklinde konuştu.
Bitlis Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Korkmaz ise, ünü dünyaya yayılan meşhur Adilcevaz cevizinin hasadına başladıklarını ve bu yılki hasadın geçen yıla nazaran daha bereketli geçeceğini belirtti.
Korkmaz, "Çiftçilerimiz ile birlikte hem hasatta beraber olmak hem de bu yıl ilk defa makineli hasada geçtik, bu nedenle hasat makinesiyle ceviz hasadının nasıl yapılacağını çiftçilerimize göstermek amacıyla bir bahçe günü düzenledik. Adilcevaz cevizi ilçemiz için çok önemli bir gelir kaynağıdır. İlçede 5 bin civarında ceviz ağacı var ve yılda ortalama 3 bin ile 3 bin 500 ton verim alıyoruz. Bu yıl geçen seneye nazaran daha yüksek bir verim elde ettik. Fiyat olarak da bin tanesi 250 TL civarında oluyor. Çok kaliteli bir ceviz olduğu için yüksek fiyatlara alıcı bulmaktadır. Böyle yüksek değeri olan bir ürünümüzün daha da verimini arttırmak amacı ile ilçemizde aşılı ve sertifikalı üretim yapılmaktadır. Ayrıca çiftçilerimiz ile beraber Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile birlikte çalışmalarımız devam ediyor. Amacımız ilçemizde çiftçilerimizin bu sektörden daha fazla verim elde etmesidir" dedi.